Međimurski Stolnoteniski Savez

Stolni tenis u Međimurju

Berba međimurskih medalja i pehara na 9. međunarodnom memorijalnom turniru Mirka Ungerja

tekst i foto: Jurica Godina
Stogodišnjica stolnog tenisa u Murskoj Soboti

Za stogodišnjicu igranja stolnog tenisa u Murskoj Soboti domaći klub NTK Sobota organizirao je 54. Otvoreno prvenstvo za mlade u subotu te u nedjelju 9. međunarodni memorijalni turnir Mirka Ungerja st. koji je okupio više od 60 igrača iz 5 država i pružio izvrstan stolni tenis tijekom svih 9 sati trajanja turnira unatoč počesto neizdrživoj vrućini zbog koje se tražila majica više.

Putem Prekmurja zaputilo se i 14 igračica i igrača iz Međimurja. U prijepodnevnom dijelu turnira igrale su se starosne kategorije. Među seniorima u međimurskom finalu Filip Godina (MSTC Čakovec/Zen-Šenkovec) preokrenuo je vodstvo Borisa Preksavca (Putjane) od 0:2 za prvo mjesto i prijelazni pehar. Treće mjesto osvojio je Patrik Bašnec (Goričan).

U kategoriji od 50 do 59 godina najbolji je bio Zoran Vidović (Zen-Šenkovec). Slavko Tratnjak (USTA Belica) osvojio je treće mjesto u konkurenciji od 60 do 69 godina, dok je Vinko Legin (GSTK Prelog) bio najbolji u kategoriji iznad 70 godina. Đurđica Zver i Gordana Antončić (Mihovljan) osvojile su treće mjesto u ženskoj veteranskoj kategoriji.

Najuzbudljiviji je bio poslijepodnevni apsolutni turnir koji je okupio igrače iz svih kategorija sustavom na ispadanje. U polufinalu došlo je do međimursko-prekmurskih dvoboja. Jure Smodiš (NTK Murexin Puconci) svladao je s 3:1 Filipa Godinu, dok je Boris Preksavec s 3:0 pobijedio aktualnog slovenskog državnog viceprvaka i prijašnjeg pobjednika turnira Mitju Horvata (Sobota).

U finalu je uslijedio rijetko viđen meč pun preokreta i dramatičnih poena. 19-godišnji Smodiš, inače 7. na slovenskoj mlađeseniorskoj rang-listi, poveo je 2:0, da bi Preksavec izvukao treći set nakon time-outa u pravom trenutku. U četvrtom setu Slovenac vodi 9:5 nakon što je krenuo s 0:4, no i tada Preksavec nalazi rješenja za povratak te osvaja četvrti set s nevjerojatnih 21:19. U petom setu igralo se poen za poen sve do 12:12 nakon čega Smodiš s dva vrhunska poena zaključuje dvoboj na svoju stranu. Meč je trajao 40 minuta.

U utješnom dijelu apsolutnog turnira Robert Lehkec (Putjane) osvojio je prvo mjesto.

Povijest međimursko-prekmurskih stolnoteniskih dvoboja dugačka je 96 godina, odnosno od 1928. kada su prvu utakmicu odigrali Murska Sobota i Čakovec (9:7).

Čestitamo stolnoteniskim prijateljima iz Murske Sobote stogodišnjicu pingponganja u njihovom kraju te im želimo dugačak nastavak tradicije.