Međimurski Stolnoteniski Savez

Stolni tenis u Međimurju

VIJESTI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čakovec obilježio 90 godina od osnivanja prvoga stolnoteniskog kluba u Hrvatskoj

U Čakovcu je u petak svečano obilježena 90-ta obljetnica osnivanja prvoga stolnoteniskog kluba u Hrvatskoj, sekcije Čakovečkoga športskog kluba, koji su u kavani Royal 1925. godine osnovali Geza Legenstein, njegova supruga Elizabeta i njihovi sljedbenici. Svečanosti su uz mnogobrojne međimurske stolnotenisače i stolnotenisačice uveličali predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, a svojim dolaskom i jaka ekipa Hrvatskoga stolnoteniskog saveza u kojoj su bili predsjednik Zlatko Pospiš, direktor Renato Čengić i glasnogovornik Stanko Eskulić. Otvorio ju je predsjednik Međimurskoga stolnoteniskog saveza Robert Mikac, koji se, uz riječi dobrodošlice, osvrnuo na stanje stolnoga tenisa u Međimurskoj županiji danas, pozdravne riječi nazočnima su uputili i Pospiš i Čengić, dok je u kulturnom dijelu programa nastupila ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice.
U nastavku smo saslušali povijesni slijed ovoga sporta u Međimurju i čuli da su Legensteinovi u Čakovec doselili 1925. godine iz Murske Sobote. Geza se u stolni tenis zaljubio na svojim mnogobrojnim putovanjima u Budimpeštu gdje je gledao kako igraju svjetski prvaci, Mađari. Tu je kupio i knjigu o stolnom tenisu autora Daniela Pecshia, jednog od najboljih mađarskih igrača u to vrijeme i počeo igrati iz zabave sa svojom suprugom. Ubrzo je oko sebe okupio i  mnoge radoznale Čakovčance, kojima se ping-pong svidio na prvi pogled pa su već te godine osnovali sekciju, u kojoj su se uz Legensteine isticali Laci Nyjiri, Štefan Habijanec, dr Krešo Kovačić, Remenyi, Majerščak, Antonović, Singer, Mijo Sočić i drugi, a ta se sekcija smatra prvim stolnoteniskim klubom u Hrvatskoj.

Za stolni tenis u Čakovcu, Međimurju i Hrvatskoj tih dvadesetih godina prošloga stoljeća značajna su još tri događaja. Prvi se dogodio 1928. godine kada su u Čakovcu međusobnu utakmicu odigrali igrači ČŠK-a i Mure iz Murske Sobote, koja se smatra prvim međugradskim (međuklupskim) susretom u Hrvatskoj. Drugi je bio Geze i Elizabete Legenstein, jedinih iz Hrvagtske, u sastavu reprezentacije Jugoslavije na svjetskom prvenstvu u Budimpešti 1929. godine, a treći kada su na početku svoje turneje po Jugoslaviji, neposredno nakon prvenstva, u Čakovcu gostovali svjetski prvaci Mađari predvođeni legendarnim Viktorom Barnom, i pod imenom Budimpešte odigrali prijateljsku utakmicu protiv ČŠK-a, prvu međunarodnu utakmicu u Hrvatskoj.

Za hrvatski stolni tenis značajna je i 1930. godina, kada je, zbog neaktivnosti, Jugoslavenski ping-pong savez iz Sombora preseljen u Zagreb i prerrastao u Jugoslavenski table-tenis savez, a za čakovečki jer je u njegov Odbor izabran i Geza Legenstein. Taj reformirani Savez je te iste godine, 24. i 25. svibnja, u Murskoj Soboti na tri stola organizirao momčadsko i pojedinačno prvenstvo države na kojemu je Geza ispao u ranoj fazi natjecanja, a Elizabeta Legenstein osvojila prvo mjesto i postala prvom službenom prvakinjom Jugoslavije.

UZ ČŠK u Čakovcu su krajem tridesetih godina djelovali i klubovi Hrvatski skaut i URS, a klub su imali i Židovi. Ponovnom okupacijom Međimurja od strane Mađara 16. prosinca 1941. godine zamrla je gotovo sva sportska aktivnost u Čakovcu, a Geza je u travnju 1944. godine, zbog protivljenja odvođenju čakovečkih Židova, završio u koncentracijskom logoru Dachau gdje je kod evakuacije logora bio pred streljačkim strojem, ali su ga teško ranjenoga iz logora oslobodili Amerikanci. Nakon rata Legensteinovi su prvo živjeli u Opatiji, a zatim preselili u Zagreb, gdje je Elizabeta umrla 1958., a Geza 1982. godine.

Osim što je bio stolnotenisač Geza Legenstein bio je strastveni zrakoplovac, biljarist, motorist i napose tenisač, poznat po tome što je otkrio i trenirao Franju Punčeca, jednoga od najboljih tenisača Jugoslavije svih vremena. Također je strastveno u svojoj kavani preludirao na klaviru i često sa svojom suprugom, djecom Lili i sinom Lacijem zabavljao goste.

Stolni tenis u Čakovcu i Međimurju je nakon II. svjetskog rata imao uzlazne i silazne putanje. U veljači 1966. godine velik uspjeh je, osvajanjem prvoga mjesta na otvorenom pionirskom prvenstvu Zagreba, u kategoriji neregistriranih, postigao Miljenko Đukec, a već iduće, 1967. godine, u veljači, Miljenko Đukec i Dragica Marciuš osvojili su treća mjesta na novom izdanju prvenstva dok je ekipa pionira bila druga, a pionirki peta. Veljače 1971. Miroslav Kovačević je osvojio drugo mjesto na pojedinačnom pionirskom prvenstvu Zagrebačke regije, a 26. travnja te godine Damir Magić i Franjo Flac su se plasirali u polufinale seniorskih parova na prvenstvu Hrvatske u Dugoj Resi, gdje su ispali od europskih prvaka Stipančića i Šurbeka. U sezoni 1972/1973. pioniri Čakovca su bili šesti na prvenstvu Hrvatske, a član ekipe Tomislav Koprivec se plasirao u polufinale. U idućoj sezoni seniori Čakovca igrali su u jedinstvenoj Hrvatskoj ligi. U sezoni 1985/1986. juniori Slobode su ekipni prvaci Hrvatske, Robert Mikac drugi pojedinačno i prvi u paru sa Samirom Kučevićem. 1987/1988. seniori Slobode su igrali kvalifikacije za Međurepubličku ligu s Željezničarom iz Sarajeva i Merkurom iz Kranja i izgubili s po 5:3, a tada je započela kasnije sjajna karijera Sanele Jurinec, koja je, prvi put, proglašena sportašicom
godine u Međimurju za 1988. godinu. Ne smije se zaboraviti niti veliki uspjeh Davorina Labazana, koji je s Belićem iz Vinkovaca u sezoni 1989/1990. bio drugi u parovima na pionirskom prvenstvu Jugoslavije.

Najbolje su rezultate, ipak, naši klubovi i njihovi igrači i igračice postigli krajem devedesetih godina i desetak godina samostalne Hrvatske. Prvenstveno članovi mihovljanskoga kluba, čakovečke Istarske (ČSTK/ŽČSTK) i Šenkovca. Tada su igračice iz Mihovljana dva puta osvajale titule ekipnih prvakinja Hrvatske, Istarske nekoliko sezona bile članice najviše lige za seniorke, a sva tri kluba, pogotovo mlađih uzrasnih skupina, oblačili su dresove hrvatskih reprezentacija. Tu su, svakako,  najistaknutije bile Sanela Jurinec i Sandra Paović te Sunčica Vugrinec, koja je svoje prve korake napravila u Istarskoj. Sanela je devet putda, a Sandra dva puta proglašavana najboljom sportašicom Međimurja.

Na kraju je predsjednik Međimurskoga stolnoteniskog saveza Robert Mikac istaknutim stolnoteniskim veteranima Ružici Žganec, Hubertu Perasu, Franji Mikacu, Rinu Megli i Franji Flacu podijelio priznanja za uspješnu dugogodišnju aktivnost, a laureate je majicama državne reprezentacije darivao i predsjednik Hrvatskoga stolnoteniskog saveza Zlatko Pospiš, koji je povodom ovoga značajnog jubileja dodijelio priznanje hrvatske krovne stolnoteniske organizacije Međimurskom stolnoteniskom savezu.


1-memorijal-branka-babica-stk-putjane_598680

Boris Preksavec  – pobjednik 1. memorijala Branka Babića

Stolnoteniski klub Putjane tradicionalno za Štefanje održava svoje pojedinačno klupsko prvenstvu. Ovogodišnje prvi put kao Memorijal Branka Babića, svojega prerano preminuloga igrača i predsjednika, koji će nadalje biti tradicionalan. Nastupalo je ukupno 27 natjecatelja, koji su prvo odigrali kvalifikacije po skupinama iz kojih je dvoje prvoplasiranih izborilo plasman u razigravanje po kup sustavu.

Najbolji je, kao i prošle godine, bio Boris Preksavec, koji je u finalu nadigrao Eugena Šimona i osvojio prijelazni pokal. On je prije toga u polufinalu, nakon velike borbe u pet setova, bio neznatno bolji od Tomislava Koprivca, a Šimon je eliminirao jednu od tri dama na turniru, Kaju Popović.

Prijelazni pokal i zlatnu medalju pobjedniku te medalje za drugo i treća mjesta osvajačima su uručili supruga pokojnoga Branka Babića Vesna te njegova djeca Tomislav i Petra Babić Gašparlin, a čestitao im je i predsjednik kluba Marko Puškadija.

Uz osvajače nagrada u četvrtfinale su se plasirali još Radovan Šarić, Renato Novak, Rino Megla i Dražen Šantek, a kvalifikacijske skupine prošli su još Marko Puškadija, Petra Babić Gašparlin, Zdravko Palašek, Rajko Pomor, Dražen Šoltić i Branko Zelić. Turnir je završen zajedničkim druženjem članova kluba.(Izvor: emedjimurje) 


4. Čak i prijatelji – Michellu Čehu

xl_4-cak-i-prijatelji_245614

Štefanjsko poslijepodne zvuk stolnoteniskih loptica odzvanjao je dvoranom čakovečke Druge osnovne škole u kojoj se igrao 4. Štefanjski turnir „Čak i prijatelji“, čiji je organizator sa svojim suigračima iz ekipe Čaka bio njen voditelj i fanatik ovoga sporta Vinko Grgić.

Na turnir je pozvao igrače, koji su u 2014. godini bar jednom trenirali u toj dvorani s njegovom ekipom i naišao na dobar odaziv od čak 27 igrača iz stolnoteniskih klubova Čakovec, USTA Belica, Mala Subotica, Mihovljan, Prelog, Rozika biro Čakovec, Šenkovec i kluba organizatora, a bilo bi ih i više da istovremeno prvenstvo kluba nije imao i STK Putjane te da nekolicina igrača u zadnji čas nije otkazala nastup iz opravdanih razloga.

Igrači su najprije odigrali prednatjecanje u pet kvalifikacijskih skupina iz kojih, iz kojih su se po tri prvoplasirana i najbolji četvrti plasirali u završnicu u kojoj su razigravali po kup sustavu, a ostali su odigrali utješno natjecanje. Najboljim se, kao i na prošlogodišnjem turniru, pokazao Michell Čeh iz STK Čakovca, koji je u polufinalu nadigrao Božidara Krnjoula iz Šenkovca, a u finalu Ninu Bašeka iz Male Subotice, čiji je polufinalni protivnik bio njegov klupski kolega Ivica Pongračić. U borbi za treće mjesto Krnjoul je savladao Pongračića, a od petoga do osmog mjesta plasirali su se Denis Tratnjak iz Belice, Predrag Vurušić iz STK Čakovca te članovi Čaka Bojan Zvonari Ivan Fileš.

Kao na rijetko kojem turniru na ovomu su nagrađeni svi igrači, a nagrade im je uručio idejni začetnik, glavni organizator te igrač na turniru Vinko Grgić, uz asistenciju, također igračice, Lucije Fileš. Po završetku sudionici su nastavili druženjem u opuštenoj atmosferi.


Stolnotenisači iz Donjeg Vidovca odigrali prvi službeni susret


DKraljevec

 

 U subotu, 18. listopada 2014. u sklopu natjecanja u 7.B Međimurskoj stolnoteniskoj ligi, svoj prvi službeni susret odigrali su stolnotenisači novoosnovanog kluba iz Donjeg Vidovca.

Kako su za ovu sezonu prijavili dvije ekipe, ždrijeb ih je spojio da odmah u prvom kolu odigraju međusobno, Donji Vidovec 1 – Donji Vidovec 2. Utakmica se igrala na 9 pojedinačnih mečeva plus igra parova.

Ovaj put su domaćini (Donji Vidovec 1) bili uspješniji rezultatom 8:2. Iz kluba poručuju da imaju velike ambicije ove sezone, pa im poželimo uspješnu sezonu.

 


 

 

Rekordne 74 ekipe u Međimurskim stolnoteniskim ligama

U subotu odigravanjem utakmica prvoga kola započinje nova sezona u Međimurskim stolnoteniskim ligama, koja je brojem od 74 ekipe nadmašila sve dosadašnje. Izvršni odbor Međimurskoga stolnoteniskog saveza na svojoj je 9. sjednici održanoj u Kotoribi odlučio da se, na osnovu plasmana iz prošle sezone, prvenstvo organizira u prvih šest liga s po 10 ekipa i sedmoj podijeljenoj po teritorijalnom principu u 2 skupine od po 7 ekipa.Ekipe iz sedmih liga će nakon dvostrukim bod sustavom odigranoga prvoga dijela još međusobno dodatno razigravati za plasman od prvoga do četrnaestog mjesta.

Voditelj liga će i u novoj sezoni biti Franjo Flac iz Čakovca, a regularnost natjecanja nadzirat će Liga odbor u kojemu su uz voditelja Mladen Trbuhović iz Lopatinca i Branko Lipić iz HE-DRE Draškovec te njihovi zamjenici Radovan Šarić iz Putjana, Vinko Grgić iz Čak-a Čakovec i Željko Blažek iz Goričana.

U odnosu na dosadašnje sezone bilteni s rezultatima u ovoj će se objavljivati na web stranicama Saveza msts.hr te na stranicama našega portala, a brojevi u kojima su rasporedi natjecanja za prvi i drugi dio sezone ekipama će se dostavljati i u tiskanom obliku.

 

Zlatku Tkalčecu

novi predsjednički mandat u STK Nedelišću 

Izbornu Skupštinu je održao Stolnoteniski klub Nedelišće.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima u posljednjih nekoliko sezona rezultiralo je izborom dosadašnjega predsjednika Zlatka Tkalčeca na čelno mjesto kluba i u narednom četverogodišnjem mandatu. Na dužnost dopredsjednika izabran je Miroslav Hren, a tajničke poslove obavljat će Dejan Marčec.

U programu rada predviđeno je pokretanje klupske stolnoteniske škole za mlade, čija će voditeljica biti Tamara Koprivec, a u izgrađivanju budućih igrača i igračica trebali bi joj pomagati sadašnji aktivni članovi kluba.

Skupštini je prethodio pojedinačni klupski turnir na kojemu je među 11 igrača prvo mjesto osvojio Siniša Mesarić, a iza njega su se redom plasirali Alen Veseli, Krešimir Tkalčec, Dejan Marčec, Dejan Tkalčec, Mario Dokleja, Zlatko Tkalčec, Sanimir Mihalković, Marko Škoda, Dragutin Posavec i Miroslav Hren.

 

(Izvor: Emedjimurje.hr)